frica
Ești unul dintre acei părinți bine intenționați care încearcă să-și țină departe copilul de sentimentul de a-i fi frică sau de anxietate?

Poate că ești unul dintre acei părinți bine intenționați care încearcă să-și țină departe copilul de sentimentul de a-i fi frică sau de anxietate. Însă prin această supraprotecție faci ca aceste emoții și sentimente să fie și mai rele.

Iată câteva idei despre cum îți poți ajuta copilul să managerieze anxietatea, fără să o întărești.

🌼Nu încerca să o înlături….

….ci mai degrabă încearcă să-l ajuți să o managerieze. Și asta se poate face bine, învățându-l să o tolereze așa cum poate el mai bine, să fie conștient de ea. În timp, ea se va diminua.

🌼Nu evita lucruri doar pentru că ele îl fac pe copil anxios.

Asta îl va ajuta pe termen scurt, dar va da putere anxietății pe termen lung. 

Mesajul pe care copilul îl înțelege este că poate să țină situația sub control, DOAR DACĂ o evită. Sau că nu este capabil să managerieze o situație, de aceea trebuie s-o evite.

De fapt, tu, părintele, vrei să-i transmiți mesajul că este suficient de curajos să facă față situației respective, CHIAR DACĂ îi este frică de ea.

🌼Exprimă așteptări pozitive, dar realiste.

Nu spune copilului că nu se va întâmpla acel eveniment de care îi este frică, de exemplu, că nu va lua o notă mică la test. Spune-i, în schimb, că ai încredere în felul în care el va alege să managerieze orice va apărea.

Vezi tu, miezul anxietății este dificultatea de a tolera incertitudinea.

În momentul în care tu promiți că nu se va întâmpla de ce îi este frică, îi dai un fals sentiment al certitudinii. Pentru că tu nu știi, de fapt, ce se va întâmpla. Mai mult, îi hrănești anxietatea.

🌼Respectă-i emoțiile, sentimentele, dar nu le da mai multă putere decât e necesar.

Faptul că-i validezi sentimentele, nu înseamnă că ești de acord cu ele. Deci dacă îi este frică să meargă la doctor sau la psiholog, ascultă-l, fii empatică, dar încurajează-l că poate face față. Inspiră-i un sens al încrederii în propriile forțe.

Știu că îți este frică să mergi la…., DAR știu și că poți trece cu bine prin asta.”

🌼Nu-i adresa întrebări care sugerează și răspunsul.

În loc de: ”Îți este frică de testul de astăzi?”

Poți întreba: ”Cum te simți în legătură cu testul de astăzi?”

Asta îl va ajuta să fie atent singur la ceea ce simte, să reflecteze asupra propriei experiențe, ceea ce este foarte important în managementul anxietății.

🌼Nu întări fricile copilului.

Evită să-i sugerezi prin tonul vocii, prin expresia feței sau prin limbajul corpului că ceva e posibil să-i provoace frică.

Știu că este greu de digerat asta, dar copiii anxioși au adesea părinți anxioși.

Dacă tu însăți lucrezi cu tine pentru a-ți rezolva anxietățile și a înfrunta cu încredere anumite situații, asta îl va ajuta și pe copilul tău să facă același lucru.

🌼Încurajează-l

Lasă-l pe copil să știe cât apreciezi efortul lui și amintește-i că pe măsură ce va învăța să-și tolereze anxietatea, aceasta se va diminua.

🌼Atunci când este posibil, încearcă să discuți cu el despre o potențială situație anxioasă cu puțin timp înainte ca ea să se întâmple.

Atunci când ne este frică de ceva, cea mai grea este perioada de dinainte de a face acel ceva.

Astfel, nu va avea prea mult timp să o întoarcă pe toate fețele.

Mai mult, faceți un plan care să-i reducă nesiguranța într-un fel sănătos și eficient.

De exemplu, dacă știi că urmează să plece singur (fără familie) într-o excursie, în locuri necunoscute, discutați înainte ce să facă dacă îl apucă vreun atac de panică sau altceva legat de anxietate.

🌼Fii un model sănătos pentru el.

Nu pretinde că tu nu ești stresată sau anxioasă, dacă ești. Lasă-l să știe asta și să vadă felul calm, plin de încredere în care tu treci prin astfel de situații.

Nu voi obosi să spun (și să-mi aduc aminte în propriile-mi provocări)  cum copiii învață privindu-i pe părinți.

Dacă nu știi cum mai exact să recunoști anxietatea la tine sau la copilul tău, am scris un articol special despre acest aspect.

Dă-mi un semn, în orice formă vrei tu, că ceea ce scriu este de ajutor. Pentru tine sau pentru cineva cunoscut ție căruia să-i împărtășești din ce ai aflat sau poate ți-ai reamintit.

Iar dacă mă urmărești de ceva timp, nu uita de instrumentul extraordinar pe care lam descoperit anul acesta și care este eficient inclusiv pentru anxietate, Neurofeedbackul.

Găsești mai multe detalii pe siteul meu.

Claudia ❤️

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.