de ce sa ceri ajutor
apologia ajutorului

De ce sa ceri ajutor și ce presupune ajutorul primit atunci când vorbim de o schimbare pe care te-ai hotărât să o faci în viața ta, iată două  subiecte pe care le voi aborda în ceea ce se cheamă Apologia Ajutorului.

Pe la sfârșitul anului trecut l-am ascultat de Dr. Joseph Lee, psihiatru, ținând o prelegere în cadrul unui summit. Au fost atât de multe informații interesante încât mi-am luat multe notițe. Și….fiindcă suntem la un început….început de an….în care poate te gândești că a venit momentul să schimbi ceva ce nu funcționează bine în viața ta, m-am gândit că te-ar putea interesa și pe tine această perspectivă.

Apologia ajutorului

Dr. Lee a explicat extraordinar știința din spatele transformărilor creierului.

Cum, printr-o rutină zilnică, creierul nostru devine capabil să creeze noi rețele neuronale care, ulterior, ne ajută să facem mult mai ușor lucruri/sarcini/acțiuni considerate înainte dificile.

Și cum obiectivul nostru nu ar trebui să fie numai să terminăm o treabă, ci și să o facem bine, cu un nivel din ce în ce mai mare de competență.

Dr. Lee descrie cum învățarea și schimbarea se produc la nivel individual, dar subliniază nevoia de colaborare și de efort colectiv pentru ca schimbările individuale să fie posibile.

Un element major cu care am plecat din prelegerea sa este nevoia de colaborare pe termen lung, practic toată viața. Vorbim aici de o cultură care să normalizeze cererea de ajutor și primirea lui, asta fiind valabil pentru NOI TOȚI.

Dr. Lee descrie cum anumite persoane se chinuie efectiv să facă față acestei perioade de viață pe care o trăim, iar asta este cu atât mai dificil cu cât cultura noastră nu este una care să te încurajeze să ceri ajutor.

Harta individuală către schimbare

Așadar, dacă te gândești să schimbi ceva în acest an, iată cum arată o hartă individuală catre schimbare:

Introspecție: Totul începe cu un GÂND. Un moment de AHA, ceva de genul: ”Am făcut asta greșit tot timpul!”

Intenție: Ai un SENTIMENT de disconfort: ”Nu mai pot continua așa!” Simți că nu te mai poți întoarce să  faci lucrurile așa cum le-ai făcut până acum.

Repetare: Încerci ceva nou, diferit. Evaluezi, te adaptezi. Implementezi un COMPORTAMENT: ”Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă aș face lucrurile astfel?” Practici o nouă abilitate. Din nou și din nou.

Integrare: O SCHIMBARE: ”Asta este mult mai ușor acum!” Este noul normal. S-au creat alte căi neuronale, noi conexiuni în creier, o rețea puternică ce va continua să transmită prin legăturile sale noua cale de a face lucrurile să meargă. Va continua să ardă tot timpul cât va fi întreținută.

Pentru a face însă această schimbare, un ajutor este binevenit, de multe ori chiar esențial, pentru că face diferența.

Dr. Lee spune:

Oamenii vor avea întotdeauna nevoie de ajutor pentru a fi competenți.”

Ce presupune ajutorul

El sumarizează tot acest proces de normalizare a ajutorului și de colaborare interdependentă, astfel: Am nevoie de tine ca să ma AUZI.

Iar acest proces presupune:

AJUTOR: Ajutorul pe care îl dai sau pe care îl primești în anumite momente optime pentru dezvoltare. Să construiești, practic, scheletul pentru dezvoltarea ulterioara.

MEDIU PROPICE: Mediul suportiv are un impact uriaș asupra dezvoltării oricui. Face mai mult decât efortul, perseverența sau talentul unei singure persoane.

ABUNDENȚĂ: Mă refer aici la abundența resurselor fără de care schimbarea nu poate fi făcută. Resursele se referă la timp, oportunități pentru a repeta, a practica, a transforma în rutină, ajutor, ajutor specializat, bani….etc

REZISTENȚĂ: Apariția rezistențelor este inevitabilă. Îndepărtarea barierelor din mediul în care te desfășori devine foarte importantă.

Părinții pentru copii și profesioniștii pentru adulți pot anticipa schimbările care se vor produce, mai bine decât individul singur.

Analogia poate fi făcută cu momentele în care un bebeluș învață să meargă. Ce faci în această situație? Îndepărtezi toate obstacolele din jurul lui pentru ca el să se poată desfășura. Să poată învăța. Creezi un mediu sigur și suportiv, în același timp.

Voi încheia prin cuvintele lui Brene Brown:

Nu trebuie să facem totul singuri. Nu a fost niciodată menit să fie așa.”

Sper că intuiția mea a fost bună și că te-am ajutat să obții puțină claritate despre ce presupune un proces de schimbare în viața ta.

Este oare așa?

Cu drag,

Claudia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.