Cum să convingi un adolescent să citească sau, mai degrabă, cum îl încurajezi să facă asta, este un subiect aproape tabu pentru mulți părinți.
Știm foarte bine că cititul de povești bebelușilor și copiilor mici este esențial pentru dezvoltarea creierului și a abilităților de vorbire. Și așa am și făcut.
A urmat apoi tranziția către a ne citi ei nouă, în perioada când învățau să citească.
Apoi, au intrat la gimnaziu. Presiunea cititului a fost ridicată și i-am lăsat, literalmente, prizonierii telefoanelor/device-urilor lor. Cât de bine este asta pentru ei, își va răspunde fiecare părinte.
Cititul are însă beneficii extraordinare pentru adolescenți. Iată câteva dintre ele.
Beneficiile cititului la adolescenți
În afară de a fi amuzant, cititul:
- Le dezvoltă vocabularul și le îmbunătățește abilitățile de scris, ceea ce îi va ajuta la multe examene pe care le vor avea, în special la Capacitate și Bacalaureat.
- Îi ajută să stâpânească idei complexe și să-și lărgească cunoștințele, ceea ce le va fi de folos în multe situații de viață.
- Le lărgește orizonturile pe măsură ce învață despre oameni și lume, în general.
- Le arată că oricine poate avea probleme în viață și că nu sunt singuri în felul în care simt și gândesc.
- Îi ajută să empatizeze cu ceilalți, învățând despre experiențe mai puțin familiare.
- Îi ajută să fie retrospectivi, recunoscând părți din ei, în alți oameni sau în diferite personaje.
Cum convingi un adolescent să citească?
Să îl determini pe copil să citescă, mai ales vara, nu este o sarcină ușoară.
Să-l încurajezi să aleagă cititul, în loc de petrecut timpul pe ecrane, poate fi o provocare care să-l aducă pe orice părinte fie în starea de a o lăsa baltă, fie într-o stare de nervozitate și frustrare.
Există totuși soluții.
Iată 10 moduri prin care poți să-ți încurajezi copilul să citească
1. Pune limite la timpul petrecut pe ecrane, atât pentru tine, cât și pentru el. Este cunoscut faptul că noi învățăm prin puterea exemplului. Să le cerem să facă ceva ce noi înșine nu putem face, nu este rezonabil.
2. Citește și tu și fii sigură că te vede făcând asta.
Dacă în loc să citești o carte, preferi să citești ceva pe telefon sau îți este mai comod să faci așa, în mod natural copilul va face aceeași alegere.
Fii intențională cu mesajele pe care le transmiți, fără să vrei, copilului. Alege în mod intenționat să citești o carte, în loc să alegi telefonul. Făcând așa, modelezi de fapt comportamentul pe care ai vrea să-l vezi la copilul tău.
3. Întreabă-l despre cartea pe care o citește sau despre ce și-ar dori să citească.
Fiica mea este de-a dreptul încântată când îi dau ocazia să-mi povestească despre personaje, intrigă, autor. Vorbește minute în șir intrând parcă în transă și fiind cuprinsă de febra acțiunii.
De asemenea, se mai întâmplă să cumpere cărți care nu îi plac și atunci îmi povestește, cu mai puțină pasiune, de ce nu îi plac.
4. Faceți o rutină din a merge prin librării.
Pentru mine și fiica mea, asta este deja o tradiție. Dacă nu ne setăm limită de timp pentru statul în librărie, petrecem cu orele acolo.
La un moment dat, chiar începuse o carte în librărie și mă ducea acolo de mai multe ori pe săptămână să termine cartea.:)) Era mai amuzant decât să o cumpere și să o citească acasă.
Acum a mai crescut și merge mai des împreună cu o prietenă de-a ei, își notează în telefon titlurile pe care și le dorește și petrece tot cam o oră pe acolo.
Cum convingi un adolescent să citească?
5. Nu judeca ceea ce alege să citescă. Eu am făcut greșeala asta.
În ultimul timp și-a tot cumpărat cărți ale lui Stephen King care sunt destul de dure, în opinia mea. Nu și în a ei. Eu o îndrumam către cărți clasice, ea dorea cărți polițiste, de acțiune sau SF.
Mai mult, acum vreo lună de zile a venit acasă cu o carte grafică. Prima dată nu am înțeles ce înseamnă asta și chiar am râs întrebând-o dacă are cumva pretenția că asta se numește carte.
Mare greșeală! Mi-am dat seama că am comis-o, imediat ce am scos porumbelul pe gură. Mi-am cerut scuze și apoi am fost cinstit curioasă să văd despre ce este vorba.
Am dres-o cu atitudinea mea binevoitoare și cu interesul arătat. Am petrecut câteva minute bune vorbind despre acel gen de cărți pe care am aflat că mai mulți colegi de-ai ei le preferă.
Așadar, la întrebarea:
Cum convingi un adolescent să citească?
Cărțile grafice pot fi răspunsul. Cărțile grafice chiar se pun la citit.
Au mai multă profunzime decât fusesem eu dispusă să cred și merită mai mult credit.
6. Citește un film. Fiica mea a descoperit cărți după care s-au făcut filme preferate de ea și a dorit să le citescă. Apoi, a făcut și invers. A citit cartea, apoi a văzut filmul.
Ulterior, comparația între cele două poate fi un bun subiect de discuție, ca să nu mai spun că îi dezvoltă gândirea critică.
7. Încurajează-l să se întâlnească cu colegi/prieteni care citesc și să facă schimb de cărți.
Sara a descoperit-o pe Agatha Christie vorbind cu o colegă care era fan. Ca urmare, iată-mă cumpărându-i trei cărți deodată de acest autor, dar altele decât cele pe care le avea colega respectivă, ca să poată face schimb.
8. Sugerează-i audiobook-uri. Acum această industrie a cărților audio este foarte dezvoltată și poate găsi cu ușurință ceva care să-i placă, mai ales în timpul unui drum cu mașina.
9. Există și varianta de E-book reader, prin care cărțile pot fi citite electronic. Deși nu sunt mare fan al acestei variante, pentru adolescenți poate fi o soluție ușor acceptată.
10. Setează-ți așteptări realiste în privința cititului.
Dacă adolescentului tău nu-i place să citească, nu-ți propune să-l vezi citind zece cărți. Încurajează-l să înceapă cu una singură, ceva relaxant, care să-i facă plăcere, să-l facă să evadeze într-o lume cu care simte că rezonează.
Important:
Dacă ești printre acei părinți care, din diferite motive, nu citesc, iar copilul tău, de asemenea, nu citește….te felicit sincer că ai ajuns până în acest punct al materialului. Simplul fapt de a fi deschis articolul și a-l fi citit este un pas important.
Înseamnă că îți pasă.
Iar acesta este un lucru ce merită trecut în lista de TA-DAAA despre care am scris în Ghidul de parenting pe care ți-l ofer gratuit AICI.
Dacă nu te-ai înscris încă să primești ghidul, poți să o faci acum. Pe lângă acesta, ai oportunitatea de a găsi și alte câteva cadouri oferite gratuit de colegele și prietenele mele.
Alege ce este potrivit pentru tine.
Cu drag,
Claudia
CItesc mult copiilor, tocmai pentru ca mama mea nu mi-a citit. CItesc diversificat copiilor, uneori mai mult decat varsta lor. Avem o serie teminata ce clar nu este pentru 5 ani. Precum si alte cateva caerticele recomandate de la 6 sau 7 ani in sus.
Ba mai mult, le-am facut rost de biblioteca lor, care… se cam umple 😛
Felicitari! Îi va ajuta mult acest obicei atunci când vor crește.