Cauzele depresiei la adolescenți reprezintă un subiect de mare interes pentru părinții care vor să înțeleagă ce a determinat apariția acesteia la copiii lor.
Cauzele depresiei la adolescenți reprezintă un subiect de mare interes pentru părinții care vor să înțeleagă ce a determinat apariția acesteia la copiii lor.

Cauzele depresiei la adolescenti reprezintă un subiect de mare interes pentru părinții care vor să înțeleagă ce a determinat apariția acesteia la copiii lor.

Este cunoscut faptul că depresia și anxietatea se numără printre problemele majore cu care se confruntă adolescenții.

Un studiu recent făcut în USA a arătat că 13 din 17 adolescenți suferă de aceste probleme.

La acestea se adaugă:

  • acceptarea socială – dorința de a arăta bine și a se încadra în anumite cercuri sociale.
  • presiunea colegilor atunci când se implică în acțiuni nepotrivite vârstei lor (tutun, alcool, sex) din dorința de a afișa o imagine care să convingă cât de tari sunt ei.
  • bullying-ul, consumul de alcool, tutun și droguri.
  • performanțele școlare – presiunea din partea părinților de a lua note cât mai bune.
  • presiunea de a se implica în diverse activități extracuriculare sau activități sportive. Această presiune  este prezentă mai ales la adolescenții de liceu care intenționează să meargă la facultăți unde dosarul de admitere trebuie să cuprindă și astfel de acțiuni pentru a-și mări șansele de a fi admiși.

Deși problemele cu care se confruntă sunt aceleași, totuși ele sunt trăite diferit de băieți și fete.

Este mai probabil ca fetele să simtă mai multă presiune de a arăta bine decât băieții.

De asemenea, este mai probabil ca ele să se simtă mai nervoase pe timpul zilei, dar și mai entuziasmate decât băieții despre ceva ce au învățat la școală.

Cauzele depresiei la adolescenti

Adaugă la cele de mai sus următoarele posibile cauze ale anxietății și depresiei și vei avea o imagine complexă, privită de sus, a vieții de adolescent.

💙 Moștenirea genetică. Adolescenții cu un istoric familial în care au existat tulburări ale dispoziției sau tulburări anxioase pot avea un risc mai mare de a se confrunta și ei cu acestea.

💙 Traume. Adolescenții care s-au confruntat cu traume precum abuz sexual, violență, implicare într-un accident, etc, pot fi mai susceptibili de a experimenta depresie sau anxietate.

💙 Mediul în care trăiesc – la școală, acasă, prietenii – poate avea un impact asupra sănătății lor mentale.

Neglijarea sau abuzul, fie el și numai verbal (țipete, jigniri), divorțul părinților, bullying-ul, lipsa posibilităților materiale, probleme de învățare, strădania de a se încadra în social pot toate să aibă o contribuție la depresie și anxietate.

💙Diferențe în dezvoltarea creierului. Creierul adolescenților este structural diferit față de cel al adulților și se află într-o continuă dezvoltare până în jurul vârstei de 25 ani.

Circuitele creierului care sunt implicate în răspunsul la pericol și recompense nu sunt pe deplin dezvoltate și pot duce la reacții neșteptate din partea adolescenților.

Adolescenții cu depresie și anxietate pot avea niveluri diferite de neurotransmițători – dopamina, serotonina și noradrenalina – în creier. Acest lucru afectează reglarea dispoziției și a comportamentului.

💙 Abuzul de substanțe. Alcoolul afectează dispoziția adolescentului și poate duce la depresie. Nu mai vorbesc de droguri.

Ei pot apela la aceste substanțe tocmai pentru a-și regla emoțiile. Din păcate, doar și le dereglează mai mult.

💙 Stresul cu care vine pubertatea la pachet. Mă refer aici la schimbările hormonale care apar o dată cu pubertatea. Acestea pot afecta dispoziția și capacitatea de a manageria stresul provocat de modificările corporale, ceea ce îi face să se simtă diferiți de colegii lor.

💙 Pattern-uri negative de gândire. Dacă adolescentul trăiește într-un mediu în care este expus regulat la o gândire negativistă – de regulă din partea părinților – ei pot dezvolta o imagine negativă despre ei, despre ceilalți, despre lume, despre viață.

Cu drag❤️,

Claudia

P.S.

Dă-mi un semn dacă ți-a fost de ajutor acest articol.

Poate te interesează și acest articol despre depresie și anxietate.

Cand tristetea devine depresie? Cand ar trebui sa ne ingrijoreze anxietatea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.