Cum dezvolti inteligenta emotionala prin recunostinta este la fel de fascinant precum dezvoltarea rezilientei emotionale prin recunostinta.
Dar hai să-ți spun înainte ce mesaj am primit!
„Avem un coleg care scrie la o carte si ne povestea ca el a reusit sa se deblocheze datorita tie. S-a inscris la newsletterul tau cand i-am recomandat eu ceva ce-l interesa. Lucreaza la cartea lui de memorii si reusise sa scrie despre majoritatea perioadelor dar se blocase la partea adolescentei. Nu reusea sa inainteze. Si l-ai salvat tu cu niste intrebari trimise pe email Zicea ca i-a fost foarte simplu sa scormoneasca printre amintiri dupa ce l-ai ajutat asa.”
Ei bine, mi s-au înmuiat picioarele și un zâmbet larg mi-a apărut pe față citind aceste rânduri pe ecranul telefonului.
Uau! Chiar fac bine ceea ce fac!
Sunt profund recunoscătoare pentru fiecare astfel de feedback pe care îl primesc.
Și-mi amintesc încă o dată că o stare mentală pozitivă poate fi cultivată, poate fi determinată să apară prin simpla practică a recunoștinței.
Ce înseamnă asta?
Să presupunem că nu ai timp. Cine are?
Ești, așadar, într-un sprint continuu între diverse treburi. Dar, la un moment dat, fie te oprești la un semafor, fie stai într-un mijloc de transport, fie mergi spre piață sau spre unde vrei tu.
Cum ar fi ca în aceste perioade scurte de tranzit să te gândești la motivele pe care le ai ca să fii recunoscătoare. Te ajută să recunoști și să te concentrezi pe gânduri pozitive, pe câștigurile din viața ta, versus tot ce este negativ și te doboară.
CUM DEZVOLTI INTELIGENTA EMOTIONALA PRIN RECUNOSTINTA
Aceste gânduri și sentimente pozitive activează părți din creier asociate cu inteligența emoțională și starea de bine.
De ce se întâmplă asta? Pentru că, să ne focusăm pe ceea ce apreciem, presupune să fim conștienți emoțional de aspectele pozitive ale vieții noastre.
Științific vorbind, practica recunoștinței activează anumiți neurotrasmițători din creier (dopamina, serotonina, norepinefrina) care ne ajută să simțim fericirea venind din interiorul nostru.
Mai mult, îmbunătățește relațiile, stima de sine, sănătatea fizică, contribuind la dezvoltarea inteligenței emoționale și la echilibrul emoțional.
Pe măsură ce practicăm recunoștința, noi ”bătătorim” acele căi neuronale. Este ca și cum ai merge pe același drum de atât de multe ori încât devine ca o a doua natură să aduci o stare de bine în viața ta, numai gândindu-te la ce este bun în ea.
Ca părinți, putem modela acest comportament și fel de a fi, vorbind, pur și simplu, de lucrurile pentru care suntem recunoscători că există în viața noastră….
Fie la masa de seară, înainte de culcare, dimineața sau aducând vorba despre asta pe parcursul zilei.
Pentru că….da…așa cum copiii observă și imită ceea ce spunem și facem, tot așa ei reflectă și felul nostru de a fi recunoscători.
CUM DEZVOLTI INTELIGENTA EMOTIONALA SI RECUNOSTINTA IN FAMILIE
Iată ce ritualuri poți împărtăși împreună cu toată familia.
💚 Spune cu voce tare.
La masa de seară, de exemplu, spune-i fiecărui membru al familiei:
Ce-mi place mult la tine este că….
Apoi
Ce-mi place mult la mine este că….
Sau
Astăzi m-am simțit tristă, supărată, nervoasă, fericită…când….
Iar lucrul pentru care sunt recunoscătoare este…..
💚 Crează Borcanul cu surprize…recunoscătoare
În fiecare zi, fiecare scrie câte un lucru pentru care se simte recunoscător și pune bilețelul în borcanul cu recunoștințe. La sfârșitul săptămânii, într-un moment de familie, citiți cu voce tare ce a scris fiecare.
💚 Joacă un joc
Jocul este numit
Cum te-ai simți fără…?
De exemplu, fă o listă cu lucruri pe care copilul tău le are și vezi cum s-ar simți fără ele. Va fi și el surprins de cât de diferită ar fi viața lui fără acele lucruri pe care a considerat normal să le aibă.
Va fi o trecere excelentă de la ”a lua de bun” la ”a fi recunoscător că le are”.
Creând o rutină simplă și o practică zilnică ne întărim abilitatea de a vedea și binele din jurul nostru. Este genul de câștig/câștig, pentru noi, pentru copii și chiar, prin efectul de undă, pentru toți cei din jurul nostru.
Bineînțeles că vor fi zile în care nu vom reuși să facem asta.
Da, suntem imperfecți, ceea ce este perfect:)), dar de aici se naște conștientizarea celui mai mare DAR pe care îl avem…..MOMENTUL PREZENT.
Și chiar acum, în momentul prezent, sunt recunoascătoare pentru tine, cel/cea care citești aceste rânduri! Faptul că ai dat din timpul tău pentru a fi parte la gândurile mele așternute pe ecran, înseamnă mult pentru mine.
Eu câștig. Tu câștigi. Iar ca să câștige și copilul tău, mergi acum la el și dă viață uneia dintre recomandările de mai sus. Doar una. Cea mai simplă. E un bun început.
❤️,
Claudia