Iata care sunt elementele esentiale, necesare unui adolescent in acest nou an scolar!

In conditiile unei incertitudini provocate de Covid-19, ceva pare totusi sigur: pandemia va intrerupe cursul normal al scolii in acest nou an. 

Faptul ca vor face scoala fizic, doar partial sau chiar deloc, in functie de cum vor permite focarele de Coronavirus, este acceptabil si de bun simt din punct de vedere medical. 

Din punct de vedere psihologic insa,  sa faci scoala online, sau sa fii constrans in actiuni  de regulile de siguranta impuse de fiecare scoala, inseamna pentru elevi o reducere a capacitatii de rezilienta care se dezvolta in mod normal in aceasta perioada de varsta, la scoala si care este atat de necesara si de sanatosa, asa cum puteti citi intr-un studiu al asociatiei psihologilor americani (APA).

Intrebarea care se impune in aceste conditii este:

Pot parintii sa compenseze ceea ce, in mod necesar, medical vorbind, va fi pierdut?

Raspunsul este: DA.

Cu o singura conditie: Implicare

Iata cateva sugestii:

Discutati despre moduri sigure de a se vedea cu prietenii

Castigarea independentei de catre adolescenti implica diminuarea legaturii emotionale cu parintii si consolidarea legaturilor cu prietenii de aceeasi varsta. 

Aceasta tranzitie critica se intampla insa cel mai bine cand adolescentii se vad fizic, nu online.

Dovada sta faptul ca, desi tehnologia a capatat si mai mare putere pentru adolescenti de la inceputul pandemiei, totusi unii dintre ei se simt mult mai singuri ca rezultat al distantarii la care au fost supusi.

Ei nu se mai pot baza, nu mai pot astepta sa dea mana sau sa se imbratiseze cu colegii in timpul orelor de scoala si tocmai de aceea noi trebuie sa avem grija ca ei sa aiba totusi posibilitatea de a-si vedea prietenii. 

Din pacate, asa cum am precizat intr-un alt articol (pe care il poti citi AICI) adolescentii tind sa ignore regulile distantarii sociale, chiar daca intentia lor initiala nu este asta. 

Tocmai de aceea au nevoie de o discutie speciala in care sa constientizeze ca de ei depinde practic daca se vor mai intalni cu colegii sau nu. 

Pana la urma, masca poate fi privita ca un articol la moda, puteti sa-i gasiti anumite modele pictate, sau purtate de “influencer-ii” pe care ei ii urmaresc si cu care sa se afiseze mandri ca sunt la mare moda.

Important este sa inteleaga, asa cum am spus si in articolul pe care il gasiti AICI, ca nu noi suntem inamicul nr 1 care ii streseaza, ci virusul.

Mai mult, cere-i si lui parerea. Intreaba-l cum vede el intalnirea cu colegii in conditii de siguranta pe care daca le respecta, evita nu numai o discutie neprincipiala cu tine, dar si o afectare medicala care l-ar putea tine tintuit in casa, sau si mai rau, la pat.  

Parerea altor adulti conteaza

Adolescentii pot beneficia de timpul petrecut cu alti adulti decat parintii lor. 

Daca esti parinte de adolescent, cu siguranta ai observat ca de multe ori parerea unui profesor, a unui antrenor, a unui sef (in cazul adolescentilor care si lucreaza) conteaza mai mult decat parea ta, desi i-ai spus si tu acelasi lucru. Dar, in timp ce cuvintele tale au trecut pe langa el fara nici un rasunet, te trezesti ca vine acasa si spune entuziasmat acelasi lucru, dar spus de alta persoana. 

Bucura-te! Important este ca a acceptat sfaturi, recomandari care sa-l ajute.

Inclusiv laudele care i se fac, vor trezi in el ecouri mai adanci cand sunt venite de la cineva mai obiectiv (profesori, antrenori), decat de la tine.

Acum, mai mult ca niciodata, sa cresti copii este o sarcina cu adevarat provocatoare.

Implica-i  in a gasi modalitati sigure de a se intalni cu profesorii si antrenorii care le ofera incredere, chiar cu parintii altor colegi, care le ofera incredere, sa faca voluntariate in locurile in care stiti ca se respecta regulile de siguranta.

Stabilirea rutinelor

Stabilirea unor rutine zilnice este cea mai sigura cale de a te asigura ca isi indeplineste anumite nevoi sigure.

Rutinele sunt bune pentru intreaga familie, nu numai pentru adolescenti.

Un program zilnic cu timp alocat pentru invatat, lectura, activitati fizice, somn imbunatateste stare de bine si reduce stresul de a-ti face planul din mers.

In conditii normale, mersul la scoala in intervale orare stiute dinainte le asigura o activitate care ii tinea ocupati, activi si ii ajuta sa progreseze la mai multe niveluri. In timpul vacantelor, sau chiar in timpul scolii online (dupa cum mi-a aratat experienta ultimului semestru din anul scolar trecut), este mult mai probabil sa utilizeze in exces ecranul tehnologiei pe care o au la dispozitie, sa manance nesanatos, sa fie sedentari si sa aiba o rutina nesanatoasa legata de somn.

Intelegere si suport acasa

Teme, proiecte, lucrari de control, simulari…..Da. Scoala e stresanta.

Stresul se acumuleaza.

La aceasta adaugati bagajul emotional cu care va veni noul an scolar din cauza regulilor ce trebuie respectate.

Se vor adauga mai multa frustrare, mai multa tristete, mai multa furie, mai multa frica. 

Daca stii cum arata starea de spirit a copilului tau intr-una din zilele grele din anii de scoala de pana acum, imagineaza-ti cum va arata o zi grea in noul an scolar.

Exista insa si vesti bune.

Relatiile puternice, suportive pe care le au copiii acasa ii ajuta sa managerieze cu succes si chiar sa progreseze in conditii circumstantiale dificile.

Parintii calmi, empatici, previzibili au un adevarat rol de tampon al stresului in  situatiile stresante provocate de Covid-19.

Este adevarat ca nu este intotdeauna usor sa fii astfel in conditiile in care tu insati/insuti treci prin situatii tensionate profesionale sau personale, provocate sau nu de virus. 

Nu te invinovati! Doar tine cont de niste recomandari care va vor face viata mai usoara:

  1. aminteste-ti ca adolescentul tau nu doreste de multe ori decat prezenta ta tacuta, chiar si cand sunt intr-o criza emotionala (vezi articolul in care am vorbit despre acest subiect, AICI)
  2. atitudinea compasionala atat fata de tine, cat si fata de el te va ajuta mult sa rezisti impulsului de a te enerva, de a avea discutii tensionate, certuri
  3. Fa tot posibilul sa ai grija de tine pentru a avea energia de a avea grija de adolescentul tau.

Adolescentii nostri si copiii, in general, se indreapta, iata, catre un an scolar fara precedent, impredictibil si total diferit de ceea ce oricare dintre ei si-ar fi dorit.

Haideti sa ne asiguram ca le vom da  ceea ce au nevoie cu adevarat!

Claudia

P.S. Daca simti ca articolele mele te ajuta, da-mi un feed-back. Conteaza foarte mult pentru mine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.