Iata noi perspective ale relatiei parinte-copil despre care am citit de curand. 

Dupa felul in care se comporta unii adolescenti, multi parinti simt ca acestia nu mai au nevoie de ei.

Unii adolescenti vin si pleaca dupa voia lor, raspund cu greu sau deloc cand ii intrebi despre cum le-a fost ziua si considera interactiunea cu familia ca pe un rau necesar pana ce vor reusi “sa scape de-acasa” si sa plece pe la facultati sau la munca.

Ei bine, poate ca nu va asteptati la asta, dar se pare ca adolescentii isi doresc sa ne aiba aproape mai mult decat credem noi.

De multe ori se intampla ca parintii sa nu fie acasa din variate motive. Indiferent de  acestea, adolescentii care se plang de absenta parintilor se pare ca sunt cei mai independenti si multumiti cu starea aceasta a lucrurilor, iar atunci cand parintele este acasa abia il observa.

Am citit recent un  studiu din 2016 desfasurat in Australia care confirma importanta prezentei fizice a parintilor, asupra sanatatii adolescentilor. Cercetatorii de la University of Western Australia au facut un studiu pe 3000 de elevi de gimnaziu si liceu, incluzand 618 adolescenti care au cel putin un parinte care locuieste departe de casa din cauza locului de munca. 

Cercatatorii au vrut sa stie cum absenta indelungata a parintilor, cu veniri si plecari de acasa dese, afecteaza sanatatea emotionala si comportamentala a copiilor lor.

Se pare ca prezenta/absenta intermitenta a parintilor de acasa din cauza jobului, determina anumite situatii conflictuale in familiile respective, comparativ cu cele in care parintii lucreaza un program normal de lucru si se intorc seara acasa. 

Acele familii au nevoie sa-si intareasca conectarea, sa stea mai mult in legatura unii cu altii.

Cercetarile au aratat insa si faptul ca parintii australieni tin totusi legatura permanent cu copii lor, pe Face Time, mesaje, social media, astfel incat acestia sa stie ca sunt supravegheati, sau ca sunt aproape, desi nu sunt impreuna.

Cercatari similare au aratat prezenta intr-un procent mare a distresului emotional la adolescentii care in mod obisnuit se intorc de la scoala intr-o casa goala, sau ai caror parinti rar sunt prezenti la cina.

Totusi, exista si studii care arata faptul ca  parintii nu trebuie sa fie tot timpul prezenti, dar este important sa fie langa ei in anumite momente. 

Astfel, prezenta cel putin a unui parinte inainte si dupa scoala, la cina, la ora de culcare, imbunatateste sanatatea mentala a adolescentilor.

Altfel spus, este excelent daca tu si adolescentul tau va intelegeti bine, dar chiar si daca nu, simpla ta prezenta, chiar daca nu vorbiti, este mai buna decat absenta ta fizica.

Faptul ca simpla noastra prezenta in preajma unui adolescent conteaza, poate fi o sursa de confort pentru noi, parintii de adolescenti. 

In cazul copiilor mai mici avem o multitudine de oportunitati de conectare, prin citirea unor povesti, joaca cu tot felul de jocuri, construire de Lego, etc. Mai mult, de cele mai multe ori vin chiar ei in intampinarea noastra pentru a ne antrena in tot felul de activitati.

In cazul adolescentilor, nu este întotdeauna usor sa stii cum sa te conectezi. Prin natura lor, adolescentii nu sunt intotdeuna pe aceeasi lungime de unda cu planurile noastre si, de multe ori, pur si simplu nu au chef sa ni se alature.

Din fericire, se pare ca timpul de calitate petrecut cu ei, ia de multe ori forma unui ghiveci de flori dintr-o camera, ghiveci pe care nu-l mai observi dar stii ca este acolo.

De exemplu, poti sa nu ai nimic in agenda in privinta vreunei activitati pe care s-o faceti impreuna, dar sa alegi sa impaturesti rufele de pe sarma, sau sa calci, sau sa lucrezi pe calculator, sa citesti, etc, in aceeasi camera in care el se uita la TV, sau isi face temele.

Practic, sa va bucurati unul de prezenta celuilalt fara presiunea de a purta vreo conversatie, stiut fiind ca tendinta normala a unui adolescent este de distantare sociala si emotionala fata de parinti. 

Iar sa gasesti un echilibru intre implicarea activa in viata lui si disponibilitatea fara obligatia unei conversatii sau activitati, poate fi o solutie minunata pentru a-l tine aproape si a-i da si lui sentimentul de siguranta.

Iata un dar ce se poate dovedi extrem de valoros in unele situatii:

Prezenta noastra tacuta si constanta.

Numai bine!

Claudia Brighidovici

P.S. Nu uita, feedback-ul tau este important pentru mine.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.