Video Game-urile și efectele lor asupra copiilor este un subiect arzător pentru mulți părinți. Sunt ele bune, rele sau folositoare?
Ca părinți, am căpătat o frică de video game-uri și de influența pe care o pot avea asupra copiilor noștri. Întrebarea este:
Oare aceste jocuri pot face din ei oameni mai buni?
Răspunsul, poate surprinzător, este: DA.
M-am documentat din diferite interviuri ale experților în domeniul psihologiei și al cercetării în legătură cu acest subiect. Am vrut să obțin informații despre ce jocuri sunt inofensive, cât de des pot fi jucate și cum îi afectează pe copii și adolescenți. Iată ce am aflat:
Dr Brian Primack, profesor la Universitatea din Pittsburgh, a cercetat impactul media asupra copiilor și a subliniat câteva dintre pericolele pe care jocurile le pot avea. Acestea includ agresiunea, desensibilizarea, izolarea și frica.
Așadar, având acestea în minte, ce trebuie să știm?
Video Game-urile și efectele negative asupra copiilor
- Jocurile în care copilul este chiar personajul care evoluează pe ecran sunt cele mai periculoase.
Acestea sunt acele jocuri în care, practic, personajul nu se vede, ci se văd doar mâinile lui, de exemplu, executând tot felul de acțiuni, unele chiar violente. Interpretarea acestui rol prea des sau pentru timp îndelungat crește șansele ca persoana să reacționeze agresiv.
2. Să fii martorul multor violențe de pe ecran te face mai puțin sensibil la durere și suferință
Chiar dacă personajul lor din joc încearcă să evite bombele, focul, luptele, doar uitându-se la acestea cum se petrec pe ecranul din fața lor (în jocuri, filme sau desene animate), schimbă modul în care ei se rapotează la violență.
Aceasta pare ca nefiind mare lucru, chiar dacă o văd și în viața reală. Iar când violența este însoțită și de umor, lipsa de sensibilitate devine și mai puternică.
- Joaca timp îndelungat duce la izolare
Acest aspect devine mai puțin problematic dacă jocul presupune colaborarea cu alți jucători (chiar dacă nu i-a întâlnit niciodată).
- Situațiile stresante din lumea virtuală pot crește anxietatea în lumea reală.
La unii copii se poate întâmpla așa, la unii nu. De aceea este important să-ți cunoști copilul și să știi ce îi face bine și ce nu.
Video Game-urile și efectele pozitive asupra copiilor
Îți dorești ca adolescentul tău să învețe noi abilități?
Abilitățile pe care adolescenții și copiii, în general, le pot dezvolta în timpul game-ingului pot fi mult peste simplul fapt de a fi foarte bun la un joc sau altul.
Jocurile pe calculator sunt o oportunitate pentru părinți de a privi critic la adolescenții lor.
Poți să descoperi ce abilități are nevoie copilul tău să-ți îmbunătățească. În acest caz, pot fi căutate jocuri care să îi ofere provocările pe care este gata să le accepte pentru a-și construi deprinderi noi.
Îți dorești ca adolescentul tău să fie mai rezilient?
Jocurile îi pot ajuta pe copii să se gândească la ei ca la o persoană care rezolvă probleme. Aceasta deoarece unele jocuri îi forțează să găsească soluții.
Orice joc în care există niveluri unde este posibil să pierzi, încurajează adolescenții să persevereze, să joace din nou pentru a atinge un anumit nivel. Copilul se va vedea cum devine mai bun, chiar dacă nu a ajuns încă la stadiul de maestru.
Aceasta este însăși definiția rezilienței!
Vrei să crești un copil care este un excelent jucător de echipă?
Ia în considerare acele jocuri care se joacă în comunități, colaborativ, precum Minecraft-ul.
Ești interesată ca adolescentul tău să știe să managerieze dileme etice complexe?
4. World of Warcraft sau un joc cu conflicte istorice sunt recomandate pentru acest aspect.
Dacă nu ești sigur despre cât de potrivit este un joc pentru tine și familia ta, găsești multe informații valoroase pe Common Sense Media.
Fă pace cu Video Game-urile
Pentru unii adolescenți să joace video game-uri este o adevărată pasiune. Este mai mult decât o simplă distracție. Au obiective de atins și încearcă să-și îmbunătățească abilitățile de câte ori joacă.
→ Întâlnește-te cu copilul tău la jumătatea drumului și transformă-ți casa într-un loc în care game-ingul are loc în pace.
→ Uită-te la ce joacă copilul tău și poate că ai să devii chiar interesat de unele jocuri.
→ Ascultă ce-ți povestește copilul despre jocurile lui. Întreabă-l din când în când despre personaje și arată-i că ești interesată.
→ Lasă-l să joace respectând anumite reguli: rezultate bune la școală, practicarea unui sport, petrecerea timpului cu prietenii.
→ Începe prin a-ți ruga copilul să-ți arate ce îi place să joace. Tu ești părintele, deci ia în considerare să-ți spui punctul de vedere cu privire la jocurile violente.
→ Întreabă-l ce-i place mai mult să joace și de ce. Afli astfel ce înseamnă jocurile pentru el. Afli, de fapt, multe lucruri despre el doar urmărind ce obiceiuri de joc are și ce preferințe. Vei fi surprins cum își dă drumul la vorbă atunci când este interesat de ceva.
Video-game-urile pot să-i dea copilului încredere în sine văzând câte realizează.
Poate crea ceva ca în Minecraft, poate dezvolta abilități ca în Fortnite.
Rezultatul? Este mândru de el.
→ Vorbește-i despre îngrijorările tale în privința game-ingului. Discutați despre pericolul izolării de ceilalți (atunci când joacă singur) și despre siguranța online.
→Ia în calcul (în zilele de week-end sau seara) să stați în aceeași cameră, fiecare făcând altceva. Sunteți astfel împreună.
→ Încurajează-l să-și lase ușa deschisă în timp ce se joacă pe calculator.
Stimulezi astfel conectarea.
→ Întreabă-l cu cine joacă. Cu cât pui mai multe întrebări, cu atât va vrea să-ți spună mai multe dacă te vede cu adevărat interesată. Vor fi cuvinte pe care nu le înțelegi. Nici o problemă. Roagă-l să-ți explice.
Va fi mult mai ușor pentru tine, ca părinte, să privești situația jocurilor pe calculator, atunci când cunoști toate aceste detalii și când sunt satisfăcute nevoi fundamentale:
Nevoia de siguranță, de apartenență, de îngrijire.
Condiția este ca interesul tău să fie autentic.
Interesul și respectul tău față de ceea ce face el vor contribui la consolidarea relației dintre voi.
Când încetezi să țipi și începi să vorbești, lucrurile se vor îmbunătăți vizibil.
Video Game-urile pot funcționa ca o punte de legătură dintre tine și copilul tău. Încearcă. Doar pentru că până acum v-ați tot certat pe subiectul acesta, nu înseamnă că trebuie să rămână așa.
Împreună puteți schimba mersul lucrurilor. S-ar putea să fie nevoie de compromisuri din partea ambelor părți, dar asta nu este un lucru rău atât timp cât se respectă nevoile de care aminteam mai sus.
Lumea este diferită acum față de cum era pe vremea adolescenței tale. Video game-urile vor rămâne și chiar vor lua amploare, așa încât fii cu mintea deschisă și găsește punți de legătură.
Dacă nu cumva devii și tu un gamer, fii acel observator informat.
Dacă te interesează și soluții posibile pentru a-l scăpa pe copilul tău de dependența de Social Media, citește acest articol.
Cu bine,
Claudia Brighidovici