Trezitul de dimineață este dificil
Trezitul de dimineață este dificil pentru majoritatea adolescenților.

Trezitul de dimineață este dificil pentru majoritatea adolescenților, cu atât mai mult cu cât peste o săptămână începe școala.

Ca părinți este important să înțelegem că nu este vorba despre încăpățânare, ci despre faptul că adolescenții au un alt pattern de somn motivat de schimbările biologice prin care trec.

La acestea se adaugă și obiceiuri nesănătoase, formându-se astfel un cerc vicios din care noi, părinții, îi putem ajuta să iasă.

Nevoia de somn

Un adolescent are nevoie de aproximativ 9 ore de somn pentru dezvoltare și performanțe optime. Întrucât se culcă foarte târziu (vezi AICI de ce), compensează dormind până spre prânz a doua zi.

Poate nu ar fi nici o problemă dacă nu ar exista responsabilitățile sociale, nemaivorbind de așteptările părinților. Astfel, ajung să nu mai doarmă suficient, fiind din ce în ce mai obosiți ziua.

Despre importanța somnului și efectele lipsei de somn am vorbit pe larg în acest articol.

Iată câteva soluții pentru a face trezitul de dimineață mai ușor:

 

  1. Electronicele în alt dormitor

Stabiliți împreună reguli privind tehnologia.

Telefonul, laptopul și alte gadgeturi vor sta în altă cameră noaptea. Acestea pot fi tentații pentru a întârzia somnul.

Fie că primește un mesaj, sau o notificare de pe Instagram sau de pe Youtube, imediat este tentat să vadă ce este și se angajează în tot felul de discuții sau de vizionări de clipuri sau orice altceva care fac minutele și orele să curgă fără să-și dea seama.

Mai mult, faptul că telefonul va sta în altă cameră îl va ajuta să-și facă rutina de dimineață mai repede. Altfel, tentația de a vedea noutățile imediat ce se trezește este mare.

 

  1. Stabiliți o oră de culcare

Mulți părinți au lăsat în grija adolescentului această oră.

Este adevărat că au nevoie de mai multă libertate. În același timp au însă nevoie și de obiceiuri sănătoase.

De acestea depinde atât sănătatea lor fizică și emoțională, cât și felul în care fac față interacțiunilor  sociale, felul în care performează la școală și la activitățile extracuriculare.

Mai mult, de obiceiurile sănătoase pe care îi învățăm de acum să le aibă, depinde însăși viața lor de viitor adult.

Puteți începe treptat, cu a devansa ora de culcare cu jumătate de oră. În acest caz, în dimineața următoare și trezirea se va face cu jumătate de oră mai devreme.

 

  1. Pune în aplicare consecințele logice ale nerespectării regulilor

Orice fel de tehnologie are, aceasta reprezintă un privilegiu.

Orice privilegiu vine cu responsabilități.

Orice responsabilitate nerespectată determină pierderea privilegiului.

 

  1. Responsabilizează-l

Să tragi de copil în fiecare dimineață, eventual certându-te cu el pe aceeași temă, zi după zi, este extenuant și pentru tine, ca părinte si pentru el.

Întâlniți-vă la mijloc, discutați, cere-i părerea, lasă-l pe el să facă un program de somn.

Ascultă-l. Înțelege-i frustrările. Validează tot ceea ce simte. Fii însă fermă în respectarea regulilor pe care împreună le stabiliți.

 

  1. Stabiliți programul pe o zi, cu o seară înainte

Toți copiii au nevoie de un nivel de predictibilitate. Mai ales în cazul școlii online când părintele pleacă de acasă și copilul rămâne singur. Dar este valabil și dacă părintele lucrează de acasă.

Din experiență proprie știu că este frustrant și pentru mine ca, în loc să-mi încep ziua cu o cafea și cu programul zilei mele de lucru, să pierd o oră, adică exact startul de dimineață, vorbind cu fiica mea despre programul ei din ziua respectivă.

 

6. Colaborați. Este esențial ca adolescentul să înțeleagă că schimbarea orei de culcare și a celei de trezire nu sunt niște mofturi ale tale.

Toate explicațiile de care are nevoie le găsești în acest articol.

 

7.Cere ajutor. Dacă totuși nu reușești să-l dai jos din pat la o oră convenabilă pentru activitățile lui zilnice, iar acest lucru îl afectează pe plan școlar și social, ia în calcul să apelezi la ajutor profesional.

Primul pas este să te asiguri, împreună cu medicul de familie, că nu este vorba despre o afecțiune fizică.

După ce ai exclus problemele de sănătate fizică, îndreaptă-te către cele de sănătate mentală. Poate fi vorba despre anxietate sau depresie care pot interfera cu somnul.

Mai multe soluții și explicații găsești în articolul Importanța somnului la adolescenți.

Dacă adolescentul sau preadolescentul tău se confruntă cu anxietatea începerii școlii, găsești mai multe informații în acest articol.

Dacă dorești să lucrezi cu mine, găsești AICI mai multe informații.

Spor în toate!

Claudia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.