Cum reduci dependența adolescenților de Social Media
Cum reduci dependența adolescenților de Social Media

Care sunt soluțiile pentru dependența adolescenților lor de Social Media, este o dilemă majoră a părinților de astăzi.

Discuția despre prezența copiilor noștri pe social media este parcă mai intensă acum, decât niciodată. Desigur că perioada prin care cu toți am trecut a avut o contribuție aparte. Ne-a obligat, pur și simplu, să ne îndreptăm către mediul online.

Rar mi se întâmplă să vorbesc cu un părinte care să nu aibă această problemă: Copilul meu stă prea mult pe telefon sau pe tabletă. Ce să fac?

Desigur, situația poate părea de speriat, mai ales că este foarte greu pentru un părinte să controleze tot ce vede sau tot ce postează adolescentul lui. Unii părinți chiar intră într-o panică legată de tehnologie.

Un lucru este sigur. Să fii părinte în ziua de azi este mult mai provocator decât a fost pentru generațiile anterioare. Acum avem  Internet, Smartphone-uri și alte forme de tehnologie. Apar mereu noi rețele de socializare și aplicații.

Este copleșitor să le faci față și aproape imposibil să le monitorizezi pe toate.

Părinte fiind, s-ar putea să fii tentat să depui armele.

S-ar putea să ți se pară că cel mai simplu lucru pentru a-ți ușura viața, este să-ți vezi de treaba ta, în timp ce copilul își vede de a lui.

Totuși, ca părinte responsabil, cel mai bun lucru pe care să-l faci este să înveți și să te înarmezi cu cât mai multă cunoaștere. Să descoperi soluții despre cum să reduci dependența adolescentului tău de Social Media.

Poate că nu vei putea să urmărești totul, dar câteodată cheia este doar să arăți că ești atent la tot.

Lista cu îngrijorările părinților vizavi de lumea digitală este mare. Din fericire și soluțiile sunt numeroase.

 

Soluții despre cum să reduci dependența adolescenților de Social Media.

 

  1. Ajută-ți copilul…..

să se gândească la timpul pe care îl petrece pe ecrane. Încurajează-l să ia pauze regulate și să încerce și alte lucruri. Unul dintre cele mai bune instrumente pe care i le poți pune la dispoziție este abilitatea de a-și auto-regla singur timpul. Învață-l să-și seteze un timer și să facă mișcări de streching sau diverse treburi care necesită mișcare. (inclusiv să ducă gunoiul, să cumpere o pâine, să iasă cu câinele, etc).

 

2. Vorbește cu copilul tău…

despre activitatea lui online. Fii interesat la ce se uită, ce joacă, cu cine vorbește. Ajută-l să găsească un echilibru între activitățile sociale, videogame-uri, activitățile sportive, alte preocupări constructive și timp pasiv pentru relaxare.

 

3. Ia în calcul și aspectul ergonomic.

Mulți nu o fac. Încurajează-ți copilul să-și ajusteze postura când stă la calculator. Va evita multă durere mai târziu.

Cumpără scaune ergonomice ajustabile pentru diferiți membrii ai familiei (dacă este cazul).

 

4. Adună toate device-urile  și pune-le în altă cameră înainte de culcare.

 

5. Ajută-l să înțeleagă…

pericolul pornografiei online și a cyberbulling-ului. Învață-l să-ți spună despre orice fel de comportament necorespunzător.

 

6. Pune-i la dispoziție…

dispozitive mai simple. O dată ce a arătat responsabilitate pentru acele device-uri, ia în considerare să îi cumperi altele mai scumpe și mai performante.

 

7. Regula Bunicii

Platformele de social media sunt publice. Ceea ce postezi poate rămâne permanent acolo și nu există intimitate. Este adevărat că poți să ștergi o poză sau o postare. În același timp, însă, este foarte posibil ca până să faci asta, deja să o fi văzut mulți și chiar să o fi salvat.

Astfel încât, plecând de la această premiză, ajută-l pe adolescentul tău să înțeleagă ce este cu această regulă.

Psihologul Lisa Damour ne recomandă să le spunem copiilor noștri că dacă nu s-ar simți bine știind că bunica  se uită la ceea ce fac ei, atunci să nu facă acel lucru.

 

8. Învață lucruri noi

În loc să îi tot interzici adolescentului tău să își facă selfie, sau zile pe Snapchat, sau să urmărească anumiți influenceri, cere-i ajutorul să înveți și tu anumite trucuri și fii interesată de ceea ce îl pasionează pe el.

Ce înseamnă un hashtag?

Pe cine urmărești și crezi că mi-ar plăcea și mie?

Ai găsit ceva interesant pe Youtube Music? Cine a mai scos melodii noi?

Ce este așa de interesant de te face să râzi, că vreau și eu? (asta întrebat-o eu pe fiica mea zilele trecute).

Ai mai văzut vreun trailer interesant la vreun film?

Astfel de întrebări crează un fel de conectare cu nevoile și cu interesele lui. Astfel că, în loc să faci poliție, afli despre el lucruri, într-un mod constructiv.

Iar ceea ce nu îți arată el, învață singur. Învață ce site-uri de filme sunt accesate mai des. Învață ce este acela un cont de shit pe Instagram și cum funcționează el (este un cont în care ei postează chestii pe care nu vor să  le vadă părinții). Află care sunt cele mai noi jocuri populare printre adolescenți și despre ce este vorba în ele.

 

9. Stabilește limite care să reducă dependența adolescenților de Social Media

Deși adolescentul tău va obiecta, este în sarcina ta, ține de jobul tău de părinte să pui limite legate de social media sau de orice altă tehnologie.

Începe însă prin a purta o conversație și a-i spune ce vrei tu să protejezi, de fapt. Poate fi vorba despre somn și efectele lipsei de somn asupra performanțelor lui. Poate fi vorba despre siguranța lui, despre sănătatea lui.

Este bine să știi care sunt valorile ce îl motivează pe el și care pot fi diferite de ale tale. Poate că el nu are ca valoare educația și școala. În acest caz nu-l interesează să fie cu mintea limpede a doua zi pentru a merge la școală sau la meditație.

Dar poate că are ca valoare calitatea lucrului bine făcut sau comunicarea cu un prieten și atunci argumentele tale merg în acea direcție.

De exemplu, dacă prioritatea este somnul, regula poate fi:

Telefonul va sta în bucătărie, să zicem, toată noaptea. Sau

Întrerupi orice fel de tehnologie cu o oră înainte de culcare.

 

10. Ajustează-ți…

și tu timpul petrecut pe ecrane. Copilul tău te observă și învață de la tine.

 

11. Scapă de tentația de a-l urmări

Știu că pentru mulți părinți este foarte tentant să monitorizeze tot ce face copilul pe social media sau pe telefon, în general.

Amintește-ți, însă, când erai tu adolescentă. Cum te simțeai știind că părinții îți urmăresc fiecare mișcare? Este adevărat că, pe atunci, nu aveam telefoane de urmărit, dar vorbeam la telefonul fix.

Eu îmi aduc aminte că îmi băgam capul între umeri și vorbeam cât mai încet numai să nu mă audă nimeni. Și nu pentru că vorbeam prostii. Ci pentru că aveam nevoie de intimitatea mea de adolescent.

 

Ca o concluzie, iată cele mai importante lucruri pe care să ți le amintești:

  • Fii un părinte implicat. Fii la curent cu ce fac copiii online și cum funcționează site-urile de social media
  • Fii informată despre cum le influențează Social Media sănătatea.
  • Setează limite și reguli. Copiii le vor încălca, dar cu toate acestea este bine să știe care este limita pe care au depășit-o.
  • Vorbește cu copilul tău despre precauții și pericole, dar în același timp, ascultă-le și lor părerea.
  • Ține cont că adolescenții sunt atât de ocupați în ziua de azi, încât, uneori, singurul mod de a fi împreună cu prietenii este online.

Este important ca noi, părinții,  să respectăm faptul că merită și au nevoie de timp împreună.

La fel de important este ca ei, adolescenții, să se comporte într-un fel care să ne facă să ne simțim bine.

 

Sper că îți este de folos acest material. Orice feed-back este binevenit. Nu ezita să îl trimiți.

Claudia Brighidovici

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.