Social Media influențează sănătatea adolescenților
Social Media influențează sănătatea adolescenților

Social Media influențează sănătatea mentală a adolescenților. Important este să ne informăm, să știm cum și de ce se întâmplă acest lucru, apoi să descoperim soluțiile pe care le avem la dispoziție.

Nu este o surpriză pentru nimeni că presiunea adolescenților de a fi disponibili pe Social Media 24 ore din 24, o depășește cu mult pe cea a adulților și reprezintă o adevărată provocare pentru părinți, dar și pentru ei, copiii.

Un raport făcut de Common Sense Media, spune că mai mult de o treime dintre adolescenți vizitează rețelele de socializare de câteva ori pe zi, iar 1 din 4 adolescenți este un utilizator înrăit, folosind cel puțin două tipuri de rețele de socializare în fiecare zi.

Creierul adolescenților și Social Media

Pentru mulți adolescenți, social media a devenit sau poate deveni precum o adicție. Într-un studiu al cercetătorilor de la UCLA Brain Mapping Center, aceștia arată că anumite regiuni ale creierului sunt activate de Like-urile de pe social media, ceea ce îi determină să-și dorească să stea și mai mult pe aceste rețele.

Potrivit cercetătorilor, aceleași arii din creier sunt activate și atunci când vedem poze ale unor oameni pe care îi iubim sau când câștigăm bani. La adolescenți, aceste zone sunt mult mai sensibile, ceea ce explică de ce ei sunt atât de atrași de social media.

Într-o altă parte a studiului, cercetătorii au văzut o corelație între social media și influența colegilor.

Astfel, este mult mai probabil ca ei să dea Like pozelor populare, plăcute de alți colegi, indiferent ce arată ele. Acest lucru arată că prietenii pot avea atât o influență pozitivă, cât și una negativă asupra lor, în timp ce folosesc social media.

Social Media și Sănătatea mentală a adolescenților

Fără îndoială rețelele sociale joacă un rol vital în sporirea conexiunilor sociale ale adolescenților și îi ajută să învețe abilități tehnice valoroase.

Dar ce impact au aceste rețele sociale asupra minții lor?

Majoritatea studiilor indică o influență semnificativă.

Pe de o parte, apare o vulnerabilitate a creierului la atât de mult timp petrecut online.

Pe de altă parte, riscul crește deoarece ei au adesea dificultăți în a-și auto-regla timpul petrecut pe ecrane. În plus, sunt mai susceptibili la presiunea colegilor, a fenomenului de sexting, a cyberbulling-ului (agresiune prin intermediul internetului).

Toate acestea implică comunicarea digitală și determină ca navigarea prin mediul online să devină o sabie cu două tăișuri.

Ca urmare a timpului îndelungat petrecut online, nu întârzie să apară și o serie de probleme de sănătate.

Iată-le pe cele mai comune cu care se pot confrunta adolescenții care petrec prea mult timp folosind social media.

Depresia și Social Media

Cercetările care stabilesc o legătură între depresie și social media sunt încă la început. Deși ele nu au stabilit exact o relație cauză – efect, au descoperit însă următoarele:

Folosirea social media poate fi asociată cu o  intensificare a simptomelor depresiei, inclusiv o scădere a activității sociale și o creștere a singurătății.

În plus, navigarea pe multiple site-uri de social media este mult mai puternic asociată cu depresia, decât timpul petrecut online.

De asemenea, folosirea un timp îndelungat a social media poate fi pusă în legătură cu semnele și simptomele depresiei, precum și cu o stimă de sine scăzută, mai ales la copii.

Anxietatea și Social Media

Adolescenții investesc emoțional mult în conturile lor de social media. Nu numai că simt o presiune în a răspunde repede, dar simt și presiunea de a avea poze perfecte, postări bine scrise, toate acestea putând fi sursa unei anxietăți.

Există chiar studii care au arătat că, cu cât cercul de socializare online este mai mare, cu atât presiunea de a ține pasul cu tot ce se întâmplă este mai mare, ceea ce cauzează sentimente de anxietate.

În plus, dacă mai și comit un pas greșit online, acesta este o sursă extremă de anxietate. Mulți adolescenți, în special fetele, sunt predispuși să se îngrijoreze despre ce cred alții despre ei și ce vor spune când se vor întâlni.

Cyberbulling-ul, făcutul de rușine online și alte comportamente răutăcioase sunt argumente suplimentare pentru faptul că social media este o sursă reală de anxietate pentru mulți adolescenți.

Deprivarea de somn din cauza Social Media

Câteodată, adolescenții petrec atât de multe ore pe social media, încât încep să piardă timp valoros pentru somn. Despre importanța somnului la adolescenți am scris în acest articol.

Cert este că lipsa somnului poate duce la schimbări de dispoziție, scăderea rezultatelor școlare, tulburări de alimentație. Poate exacerba probleme existente, precum depresia, anxietatea, ADHD-ul.

Într-un studiu cu 900 de adolescenți între 12 și 15 ani publicat în Journal of Youth Studies s-a studiat impactul social media asupra somnului. O cincime dintre adolescenți au spus că ”aproape întotdeauna” se trezesc noaptea și se loghează pe rețelele de socializare.

Fenomenul este mai acut printre fete, decât printre băieți. Au declarat, de asemenea, că sunt mai tot timpul obosiți și mai puțin fericiți, în medie, decât adolescenții al căror somn nu este perturbat de telefoane.

Gelozia și Invidia

Deși sunt emoții normale, pot face ravagii asupra creierului adolescenților, dacă se lasă influențați de ceea ce alții au, sau au experimentat și ei nu.

Și cum tendința este să se posteze numai lucruri pozitive, imagini frumoase, fericite, pline de distracție, pot cădea ușor în capcana de a crede că alții trăiesc o viață mult mai palpitantă, mai frumoasă decât a lor.

Din păcate, adolescenții nu realizează de multe ori că dificultățile sunt ținute deoparte, offline. Așa încât, viața altora poate părea perfectă online, când în realitate, acei alții se confruntă sau se chinuie cu tot felul de situații, ca oricare altcineva.

Mai mult, deși unii dintre ei știu acest aspect, este mai ușor să intre în jocul comparării și să înceapă să gândească că toată lumea este fericită și o duce mai bine decât ei. De aici, până la depresie, singurătate și alte probleme, nu este cale lungă.

În plus, invidia poate duce la bulling și comportament răutăcios.

Probleme de comunicare

Social media este un loc foarte bun să ții legătura cu prietenii și cu familia extinsă. Nu este însă același lucru cu a comunica față-n față.

Mulți adolescenți petrec atât de mult timp online, încât ei uită să interacționeze cu oamenii aflați chiar în fața lor. De aceea, prieteniile și relațiile de iubire pot suferi și riscă să nu fie autentice și profunde.

Adolescenții se concentrează mai mult pe cât de multă distracție  transmit pozele pe care le postează, decât pe cât de mult chiar se distrează ei. Ca urmare, prieteniile lor au de suferit.

Deoarece în timpul adolescenței se petrec foarte multe schimbări la nivelul creierului, este foarte important ca părinții să înțeleagă impactul pe care social media îl are asupra copiilor lor.

Este, de asemenea, important ca familiile să aibă discuții regulate despre folosirea responsabilă și în siguranță a tot ce ține de social media.

Când familiile navighează prin această lume împreună, mediul online devine mai ușor de manageriat pentru adolescenți.

Despre ce soluții avem la îndemână noi, părinții, voi vorbi în articolul următor.

Claudia Brighidovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.