Am tot ocolit subiectul…..pana cand l-am abordat.
IATA la ce ma gandesc eu, in situatia asta de incertitudine in care ne aflam si in orice situatie dificila, in privinta abordarii acestui subiect cu copilul nostru:

1. Calmeaza-te tu, inainte de a initia o discutie cu copilul.
Fetita mea imi povestea zilele trecute cum un coleg de-al ei spunea prin clasa cat de panicata e mama lui si cum nu stie ce masuri sa mai ia. Si ma intreba de ce eu sunt asa de calma.
Acum, sa ma simt vinovata ca nu sunt panicata, sau sa aleg sa iau masurile de bun simt care se impun, cu calm si ratiune? Am ales varianta a doua.

2. Initiaza discutia, nu te feri de ea, oricum copilul tau, daca are peste 11 ani a auzit din diverse surse mai multe decat poate crezi tu ca stie. De altfel, asta este si ideea, de a afla de la tine/de a discuta cu tine inainte sa mai auda stiu eu ce alte povesti inflorite de la colegii de clasa, de exemplu.

3. Intreaba-i ce stiu si astfel iti faci o idee despre cum sa orientezi discutia si sa corectezi eventuale dezinformari pe care le au.

4. Intreaba-i ce simt/ce cred fata de ce se intampla si in felul acesta ai ocazia sa-ti dai seama si de starea lor emotionala.
Daca nu sunt ingrijorati, nu-i ingrijorati voi. Respectati-le sentimentele si asigurati-va ca nu este vorba de nepasare, ci doar de un alt fel de a aborda situatia.

5. Cautati impreuna, din surse oficiale, raspunsuri la intrebari. Sunt o multime de necunoscute, dar si cunoscute care pot da nastere unor stari anxioase ce nu vor ajuta pe nimeni.

6. Aminteste-le de situatii dificile pe care le-ati mai trecut impreuna, sau prin care am mai trecut noi, ca popor (de ex: gripa aviara, dar si situatii dificile proprii familiei voastre, peste care ati reusit sa treceti)

“Asa cum am trecut atunci peste problema respectiva, asa o sa trecem si acum”.

“Poate ca suntem un pic ingrijorati, poate ca nu avem toate raspunsurile la intrebari, dar cu cateva reguli de bun simt pe care sa le respectam, vom depasi situatia”

Este o ocazie foarte buna sa le amintesti ca masurile de precautie pentru Coronavirus sunt aceleasi ca pentru toate virusurile si racelile. Este important doar sa le respectam.

Si este, de asemenea, o ocazie foarte buna pentru a-i invata sa faca fata unor evenimente care implica dezamagiri, frici, aspecte negative, necunoscute, evenimente cu care ne vom tot confrunta de-a lungul vietii.

7. Asigura-i ca esti disponibila ori de cate ori isi vor dori sa discute cu tine despre asta. Ii va ajuta nu numai sa se simta in siguranta, dar aveti astfel oportunitatea de a securiza atasamentul dintre voi.

Sa-ti fie de folos!

Claudia Brighidovici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.