Unul dintre motivele pentru care m-am indragostit de EFT (Emotional Freedom Techniques) si am vrut sa devin Practician Avansat a fost faptul ca reuseste intr-un mod neinvaziv sa ajunga la convingerile care stau la baza atitudinii si comportamentelor noastre din viata de adult si sa le schimbe.

Cum ajunge o convingere formata inainte de varsta de 7 ani sa ne determine modul de gandire si de comportament la 40 ani? 

Este fascinant si aproape incredibil.

Maria este o femeie de 45 ani de ani care nu poate sa mai doarma noaptea, nu se mai intelege deloc cu sotul si cu copilul ei, se cearta tot timpul si nimic din ce face nu pare sa dea vreun rezultat bun, din contra.

Sa vedem care este povestea Mariei.

Maria este un copil de 6 ani pe care mama il tot cearta ca nu reuseste sa ia decat 8 sau 9 la scoala, in timp ce colega ei de banca…”Uite ce buna e, ia numai 10!!”

In fiecare zi mama ii rupe foile de la caietul de teme, pentru ca face tot felul de purcelusi pe hartie. Si tot i le rupe si tipa la ea ca nu este atenta si ca nu e in stare sa faca si ea o data temele bine din prima.

Mai tarziu, mama i-a dat o sarcina de a spala vasele si de a face curatenie prin casa. Cand a venit de la serviciu, in loc sa o laude, a inceput sa tipe “ Asa se face curatenie! Pleaca de aici ca nu e bine nimic din ce-ai facut. Trebuie sa fac eu din nou!”

A venit si vremea liceului si, desi a intrat acolo unde isi dorea, parintii i-au spus: Da, dar puteai sa intri cu o nota mai buna, la cat te-am meditat!

Si povestea continua in acelasi ritm. 

Ce convingere s-a intiparit in subconstientul Mariei ??

Exact!

Indiferent cat de mult isi da silinta in orice, E VINA EI PENTRU CA NU ESTE SUFICIENT DE BUNA.

 • Nu sunt suficient de buna.
 • E vina mea.
 • Nu merit.
 • Nu o sa ma imbogatesc niciodata.
 • Nimeni nu ma iubeste.
 • Nu poti avea bani daca nu muncesti din greu
 • Toti ceilalti conteaza, numai eu nu
 • Este prea mult de lucru
 • Este prea scump…..etc

Acestea sunt exemple de convingeri limitative care ne calauzesc toata viata, incepand de la evenimente aparent banale din copilaria noastra, de obicei inainte de varsta de 7 ani.

Ele sunt ganduri asociate unor experiente cu mare incarcatura energetica si care ruleaza in mintea noastra fara sa ne dam seama  si ne modeleaza experientele de viata.

Convingerile limitative sunt false credinte pe care le avem despre noi insine, despre lume, despre ceilalti. Ele sunt radacinile care stau la baza intregii noastre vieti.

Din pacate, pana sa ajungem sa recunoastem acest lucru,

Convingerile reprezinta ADEVARUL NOSTRU.

Toata viata cream evenimente in jurul unei convingeri deoarece cautam tot timpul dovezi ca avem dreptate.

Fie ca suntem constienti de aceste convingeri, fie ca nu, ele ne calauzesc peste tot in viata, le proiectam asupra tuturor din jurul nostru si asupra noastra si, drept urmare, avem parte toata viata de evenimente care sa demonstreze ca nu suntem suficient de destepti, ca nu meritam nimic, ca nu suntem in siguranta, ca nu suntem usor de iubit, ca mai mult de atat nu putem face, etc.

 • Nu voi fi niciodata bogat, pentru ca nici parintii mei nu au fost.
 • Nu voi lua niciodata acest examen, pentru ca nu sunt in stare de nimic.

Folsind EFT, plecam de la o emotie pe care o simtim in prezent fata de o situatie anume, ii reducem intensitatea, apoi gasim si alte situatii din viata noastra cand ne-am simtit la fel.

Notam acele situatii si vedem care este convingerea care le uneste. Apoi lucram prin tehnci specifice pe fiecare situatie in parte, ii reducem intensitatea si, intr-un mod subtil, schimbam convingerea de baza cu una pozitiva. 

De cele mai multe ori, nici nu este nevoie ca mie, in calitate de practician, sa mi se povesteasca evenimentul pe care lucram. Tehnicile sunt atat de variate incat permit eliberarea cu blandete a emotiilor intense si in deplinul confort al celui care este in fata mea.

Iar partea si mai buna este ca poti invata si tu sa practici EFT, astfel incat sa nu mai depinzi tot timpul de cineva pentru a-ti reduce in intensitate emotiile atunci cand te enervezi foarte tare, cand ti-e frica de ceva, cand urmeaza sa ai o discutie cu cineva si ai foarte mari emotii, sau inainte de un examen.

Daca vrei sa vezi care sunt elementele de baza in EFT si cat de firesc se desfasoara, urmareste-ma in video-ul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=KLHYNq1orNA

Aceste informatii iti vor fi de folos doar daca le procesezi si incepi sa practici EFT. :))

Vei fi uimita de rezultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.