Cum a aparut EFT

Totul a inceput acum vreo 5000 de ani cand stra-, stramosii nostri au descoperit piesa centrala a EFT, curgerea subtila a energiei prin corpul nostru, prin acele “trasee” numite meridiane. Aceasta este, de asemenea, si “piesa” centrala a acupuncturii, tocmai de aceea putem spune ca cele doua sunt verisoare.

Ambele ramuri au crescut rapid de-a lungul timpului, avand  un rol important in sanatatea fizica si emotionala.

A urmat, in vremuri mai recente, descoperirea kinesiologiei care foloseste testarea musculara pentru a testa daca un stimul este sau nu factor de stres pentru corpul nostru.

Curgerea subtila a energiei si kinesiologia au creat fundamentul pentru ceea ce avea sa devina EFT. 

Plecand de la aceste descoperiri, dr Roger Callahan a fost primul care a adus in atentia publicului, in anul 1980, aceste tehnici, in ciuda ostilitatii pe care a infruntat-o din partea lumii medicale.

Dr Callahan, psiholog clinician, lucra cu o pacienta a sa pentru a o trata de fobia de apa.

Din cauza acestei fobii, ea suferea de frecvente dureri de cap si de cosmaruri, noaptea. Timp de 1 an si jumatate a incercat sa o scape de aceasta fobie si nu a reusit. Apoi, s-a hotarat sa treaca dincolo de tehnicile conventionale ale psihoterapiei si sa incerce si altceva.

Studiase, din curiozitate, curgerea energiei corpului de-a lungul meridianelor si s-a hotarat sa tapoteze (tapotare = o usoara atingere) cu degetele sale in zona de sub ochii pacientei. 

El stia ca acolo, sub ochi, este un capat pentru meridianul stomacului, iar pacienta lui se plangea si de un discomfort stomacal. Dupa cateva minute de tapotare, gandurile negre ale pacientei vizavi de apa au disparut si chiar a fost in stare sa stea pe marginea piscinei si sa se priveasca in apa. Ulterior, dupa alte sedinte de tapotare, au disparut si cosmarurile si nu au mai reaparut.

Si asa a inceput istoria EFT(Emotional Freedom Techniques).

Care este explicatia din spatele EFT?

“Cauza tuturor emotiilor negative este o intrerupere in sistemul energetic al corpului” 

Pasul 1 – Ai o amintire dureroasa

Pasul 2 – Se produce o inrerupere in sistemul energetic al corpului

Pasul 3 – Apare o emotie negativa

Ce s-a intamplat in cazul pacientei dr Callahan?

Frica pe care o simtea pacienta a intrerupt curgerea energiei prin meridianul stomacului, ceea ce a cauzat toate emotiile ei intense. Tapotand punctul de sub ochi, pulsiunile transmise au deblocat acel canal, energia a fost echilibrata si frica a disparut.

BATAIA PUNCTELOR duce la DEBLOCAREA MERIDIANELOR care duce la ELIMINAREA EMOTIEI NEGATIVE.

Corpul uman are o natura profund electrica, in care informatia se transmite de-a lungul nervilor prin semnale electrice. EEG si EKG se bazeaza tocmai pe inregistrarea activitatii electrice a creierului si a inimii.

Neuroimagistica vine cu dovezi ale efectelor benefice ale EFT asupra creierului, corpului si psihicului. 

Dupa 20 de minute de EFT:

  • scanarile CT si RMN ale creierului au arata ca becul rosu al amigdalei (glanda in forma de migdala, sediul emotiilor si al amintirilor pe termen lung) se stinge,
  • studiile stintifice au demonstrat scaderea cu 25% a nivelului cortizolului, hormon al stresului.

In prezent sunt peste 100 de studii stintifice care demonstreaza eficacitatea EFT in multe afectiuni fizice si psihice, incluzand depresia, anxietatea si stresul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.