Ghidez adolescenții în alegerea unei cariere care să-i implinească

Consiliere vocațională pentru adolescenți

4 Sesiuni Individuale
La finalul lor adolescentul tău împreună cu tine, părintele, veți avea o imagine clară despre opțiunile profesionale de după terminarea liceului

De ce este importantă consilierea adolescenților pentru descoperirea carierei potrivite

Cea mai bună alegere a carierei și cel mai bun mediu de lucru sunt specifice pentru fiecare persoană.

Unii lucrează bine în echipă, alții singuri.

Pentru unii, banii câștigați sunt foarte importanți.  Pentru alții, contribuția, în sine,  sau ajutorul dat altora valorează foarte mult.

Unii dintre noi fac tot posibilul să lucreze într-un mediu de lucru în care să nu interacționeze cu foarte mulți oameni, de exemplu un laborator, în timp ce alții sunt dornici să exceleze în contact cu mulți oameni.

Descoperirea elementului cheie care îl face pe adolescent să lucreze cu plăcere și să exceleze în munca lui este un mare avantaj pentru întreaga viață.

Și asta, înainte de a se orienta către o facultate și de a-și alege propriu-zis drumul carierei.

Deși consilierea vocațională poate fi făcută la orice vârstă, impactul ei asupra viitorului adolescentului este mult mai mare dacă se face în timpul anilor de liceu sau chiar de gimnaziu.

Consilierea în carieră se bazează pe un proces de lucru și de explorare a abilităților, intereselor, preferințelor, visurilor adolescentului, dar și a atitudinii sale vizavi de muncă.

Este un proces esențial care oferă satisfacții valoroase pe termen lung: Împlinire si Securitate financiară.

Este posibil ca în consilierea pentru carieră să scoatem la suprafață  un bagaj familial pe care adolescentul îl duce cu el și care are o mare influență asupra viitorului lui. În această situație, îi voi recomanda părintelui pașii ulteriori pe care copilul lui îi poate face pentru a lăsa în urmă tot ce îl frânează și a merge cu încredere spre viitor.

Mult efort......pentru puțin

Consilierea vocațională poate fi CHEIA către o viață profesională reușită

Există o presiune mare pe adolescenți și pe tinerii adulți atunci când decid asupra viitorului lor profesional. Într-adevăr, profesia pentru care  alegem să ne pregătim sau meseria pe care alegem să o practicăm, influențează toate domeniile vieții noastre.

Cât efort, cât timp și câți bani alocăm însă planificării carierei care se dovedește a fi atât de importantă?

Oare fericirea de moment obținută prin planificarea și organizarea unor evenimente sociale precum vacanțe, nunți, botezuri sau prin cumpărarea celui mai nou smartphone/laptop este mai importantă decât satisfacția consistentă care ne poate însoți ani buni de zile, dacă nu toată viața?            

Ca psiholog și consilier vocațional, dar mai ales ca om care a trecut prin asta, pot spune că orice drum greșit pe care o iei, sau orice întârziere în descoperirea celui mai bun mediu de lucru, înseamnă timp pierdut pentru a trece de la un job la altul, programe de studiu schimbate și, în general, multă instabilitate în viață.

Am creat acest program de consiliere vocațională pentru adolescenții între 14 și 20 ani...

...Care au nevoie să dezvolte o conștientizare a propriilor aspirații și aptitudini, precum și a realităților mediului socio-economic actual

Consilierea vocațională este o discuție specifică pe marginea obiectivelor educaționale, de carieră și a circumstanțelor personale.

Astfel, principalul scop este să ajut adolescentul să obțină:

🌈o conștientizare sporită și o înțelegere a propriilor calități, puncte forte, puncte slabe și a obiectivelor aflate în legătură cu opțiunile în carieră.

🌈o înțelegere sporită a influențelor exterioare din prezent și a oportunităților din viitor.

🌈îmbunătățirea abilităților de a-și căuta un job.

 

În cadrul celor 4 sesiuni individuale: 

💚 Folosesc chestionare de personalitate, abilități, valori și interese ca să-l ajut să-și planifice viitorul.

💚 Facem exerciții de autocunoaștere, de identificare a valorilor, a punctelor forte, dar și a celor punctelor slabe.

💚 Discutăm specific pe ocupații corespunzătoare tipului de personalitate a adolescentului.

💚 Informațiile obținute, analizate și interpretate, sunt cuprinse într-un raport scris care să răspundă întrebărilor adolescentului, dar și ale părintelui.

Raportul oferă:

🌞o imagine obiectivă și detaliată a adolescentului, a punctelor forte și slabiciunilor legate de studiu și de muncă.

🌞o imagine a opțiunilor de studiu și de dezvoltare a carierei potrivite lui și recomandări asupra celor care se potrivesc cel mai bine cu calitățile și defectele lor, cu dorințele și circumstanțele lor personale.

🌞recomandări despre cum să găsească și să obțină jobul dorit după ce completează studiile.

Sunt Claudia Brighidovici

Psiholog, Consilier vocațional, Consilier pentru dezvoltare personală

Prin sesiunile de coaching și cursuri online sau audio,  sunt partenerul:

👩‍💼 Părinților de (pre)adolescenți, în dorința lor de a îndepărta frustrarea zilnică și ghidul lor în acțiunea de a manageria provocările zilnice cu încredere și eficiență și de a-și ajuta copiii să-și atingă potențialul maxim.

👩‍🎓 Adolescenților, în călătoria lor de autocunoaștere și dezvoltare personală și vocațională.

Consiliere vocațională pentru adolescentului tau

Drumul către o carieră de succes

Iată cele mai importante beneficii pe care le va avea adolescentul în urma Programului de Consiliere.

Adolescenții din ziua de azi au crescut folosind tehnologia. Ei au o mare capacitate de adaptare și prețuiesc, mai mult decât adulții, schimbarea.

Alegerile pe care le pot face sunt nenumărate, însă cantitatea de informații din care să-și extragă acele alegeri este copleșitoare.

Tocmai de aceea, pentru a ajuta un adolescent să se pregătească pentru viață, este important să înțelegi prin ce trece.

PLANIFICAREA CARIEREI
O hartă către succes

Cei 4 pași pe care îi vom parcurge împreună și pe care adolescentul va învăța să-i facă de fiecare dată când va avea de luat o decizie, adăugâng lecțiile de viață și experiența pe care le va câștiga pe parcurs.
1. Cunoaștere și Autocunoaștere

Descoperim interese, valori, credințe, abilități, tipuri de personalitate, puncte forte, puncte slabe, oportunități, amenințări, resurse ale adolescentului.

2. Explorăm posibilități

Adolescentul învață să facă cercetări pe un număr de ocupații, să le analizeze și apoi să îngusteze alegerile. Înarmat cu toată informația pe care a acumulat-o despre el, îl voi ghida către a face opțiunile potrivite pentru el.

3. Timpul alegerilor

Dezvoltăm un plan și setăm obiective legate de carieră care să-l ducă acolo unde își dorește să ajungă. Adolescentul nu trebuie să-și aleagă o ocupație specifică exact în acest moment, ci doar să se focuseze asupra unei direcții în care să se îndrepte.

4. Timpul acțiunii

Setăm pași de acțiune concreți. Învățarea continuă de-a lungul drumului către o carieră împlinită.


 

Planificarea carierei este un proces dinamic.

🔵 Adolescentul tău nu trebuie să-și aleagă o ocupație specifică în acest stadiu.

🔵 Scopul este să ne focusăm pe o orientare generală a carierei în funcție de abilitățile, interesele, valorile și credințele lui.

🔵 Pe parcursul călătoriei lui prin viață, el va continua să-și evalueze și să-și ajusteze planurile de carieră funcție de factorii externi, precum schimbarea pieței de muncă, sau de factorii interni, precum o schimbare a intereselor  sau a circumstanțelor lui de viață

Iată, concret, ce conține Programul de Consiliere Vocațională

Contact

🌞 Daca ai intrebari sau ai nevoie de informatii pe care nu le-ai gasit pe aceasta pagina, te invit sa ma contactezi. Te ajut cu mare placere.

🌞 După ce vei face plata, voi lua legătura cu tine pentru a stabili zilele exacte în care mă voi vedea cu adolescentul tău.